Het tekort dit jaar komt uit op 3,3 procent, volgend jaar op 3,4 procent. Het kabinet heeft intern al afgesproken dat dat voor dit jaar niet noopt tot extra bezuinigingen. In 2014 zal waarschijnlijk tussen de 4 en 5 miljard extra worden bezuinigd. Daarnaast komen er mogelijk maatregelen om de koopkracht van de laagste inkomens te verhogen en de werkgelegenheid in de bouw aan te jagen. Het kabinet komt vrijdag al met concrete voorstellen.

De Nederlandse economie herstelt zich in de loop van dit jaar. Over dit hele jaar gemeten wordt nog een krimp verwacht van 0,5 procent, maar volgend jaar moet een groei van 1 procent mogelijk zijn. De voor Nederland relevante wereldhandel neemt toe naar 2,75 procent dit jaar en 5 procent volgend jaar. ,,Lichtpuntjes”, oordeelde premier Mark Rutte.

Samenwerking

Hij hamerde op samenwerking. ,,Belangrijk is het overleg met de sociale partners en een breed draagvlak in de Tweede en Eerste Kamer. Met z’n allen de schouders eronder, dat geldt voor heel Nederland.”

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sprak van ,,sombere cijfers”, die ,,extra bitter” zijn voor de tienduizenden die werkloos worden. ,,We zitten in zwaar weer, waar we doorheen zullen moeten.”

Maatregelen

PvdA-leider Diederik Samsom sprak ook zorgelijk over de werkloosheid, die verder oploopt naar 6,5 procent. Positief is volgens hem dat na vele jaren van dalend consumentenvertrouwen, de consumptieve bestedingen in 2014 weer wat aantrekken.

VVD-leider Halbe Zijlstra wil dat het kabinet vrijdag met maatregelen komt om het tekort volgend jaar onder de 3 procent te krijgen. Daarvoor is volgens hem 4 miljard nodig. Van Samsom mag het kabinet iets meer tijd nemen.

Oppositie

Bij de oppositie zag iedereen het eigen gelijk bevestigd in de cijfers. ,,Een dikke onvoldoende voor dit vreselijke kabinet.'' (Geert Wilders, PVV). ,,Dit maakt nog eens extra duidelijk dat het kabinet moet stoppen met staren als een konijn in de koplampen naar de bezuinigingsagenda.'' (Emile Roemer, SP).

Sybrand Buma (CDA) stelt dat lastenverzwaring en nivellering de koopkracht schaden. D66-leider Alexander Pechtold wil ,,altijd'' meedenken met het kabinet, maar zich niet ,,een oranjeakkoord in laten rommelen''.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakcentrale FNV wilden niet reageren. Zij onderhandelen de komende tijd nog met het kabinet over een sociaal akkoord. De FNV blijft eisen dat de aangekondigde bezuinigingen op de WW helemaal van tafel gaan, zei een woordvoerster.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl